Pri objednávke nad 29 Eur dostanete knižný darček ZADARMO.

Knihy na dovolenku s deťmi – 15 tipov na čítanie na leto 2024

Tápete, akú knihu si prečítať v lete 2024? Čo čítať na dovolenke s deťmi vám poradíme na nasledujúcich riadkoch.

Čítanie na leto: Vyrážame na cesty, spoznávame SVET

Ak vyrážate s deťmi na dovolenku za hranice, bolo by dobré, keby vedeli aspoň pár slovíčok cudzou rečou. Dohovoriť sa v cudzine je súčasťou poznávania iných kultúr. Najuniverzálnejším jazykom, ktorým sa na cestách dohovoríte, je angličtina. Knižky pre deti na precvičovanie angličtiny môžu mať podobu obrázkových slovníkov, ale skvelé sú aj dvojjazyčné zvukové knihy ako Svet okolo nás 150 slov česky a anglicky, kde sa deti hravou formou naučia aj výslovnosť. Dôležité je tiež rozširovať slovnú zásobu detí aj v rodnom jazyku - ako na to vám poradíme TU.

angličtina pre deti, zvuková angličtina

Možno je už vaše dieťa vo veku, keď sa zaujíma o to, kam cestuje, ako sa daná krajina volá, akú má vlajku a ako sa v nej ľuďom žije. Pre neho sú ideálnymi parťákmi na cesty knihy, ktoré zodpovedia pár z týchto otázok. Napríklad Vlajky celého sveta, čo je zároveň kniha so samolepkami, ktoré deti zabavia pri čakaní, ktorému sa počas cestovania bohužiaľ vyhnúť nedá. Ďalší tip na knihu (a nie jeden), ako zabaviť deti na cestách, nájdete v našom článku TU.

vlajky štátok, samolepky vlajky

Keď už budete s dieťaťom v lietadle, alebo absolvujete nejakú dlhšiu cestu, hodí sa pri tej príležitosti pripomenúť, aký veľký náš svet je. Pozrite pritom naňho tak trochu z nadhľadu. Knihy o planéte Zem dokreslia detskú predstavu o našom mieste vo svete. Z interaktívnych knižných noviniek môžeme odporučiť Planétu Zem – zvukovú knihu.

Kniha na dovolenku 2024 dokazuje, že V LESE nie je nuda

Ak vás cez prázdniny čaká skôr turistika po tuzemsku, rozhodne sebou vezmite deti a dokážte im, že ani v našich lesoch a kempoch nie je nuda. Knižky o prírode vám pomôžu nájsť zaujímavosti a odporúčania na aktivity, čo sa dajú robiť aj na dovolenke v chatke alebo v stane. Skoro zabudnuté zručnosti sú plné takých námetov na činnosti zo starých čias, ktoré sa dajú s deťmi prevádzkovať aj dnes. Výborne tak oživia spoločne strávený čas napríklad práve počas prázdninového týždňa na chalupe. Skrátka zábava bez moderných technológií pre mladú generáciu!

 Takmer zabudnuté zručnosti

Kniha na pozorovanie NOČNEJ OBLOHY počas dovolenky

Pozorovať v lete počas kempovania nočnú oblohu je jeden z najkrajších zážitkov, čo môžete deťom počas prázdnin pripraviť. Doplňte túto skúsenosť, na ktorú budú spomínať celý život, aj o knihy, ktoré im prezradia niečo viac o súhvezdiach alebo ponúknu k téme noci hodiace sa aktivity. Prvým tipom je kniha Žiara, ktorá vám a vašim blízkym dokáže, že stačí vyjsť na záhradu alebo otvoriť okno do noci a veľká vesmírna výprava môže začať. V knihe aktivít Mesiac zase spoznáte nočný svet prírody a užite si zábavu pri riešení úloh.

Ako zahnať deti do spacákov, keď už bude čas ísť spať? Predsa rozprávkou! Vyberajte z mnohých zbierok príbehov TU.

 kniha o mesiaci, planéty

Praktické tipy na pohodové cestovanie

  • Praktické pre cestovanie s bábätkami sú knižné boxy alebo knižničky pre najmenších, ktoré obsahujú viac minileporel z pevného materiálu. S trochou fantázie sa dajú premeniť na hracie kocky a môžete si z nich postaviť napríklad vežu. Môžete si so sebou zbaliť celý box, alebo prihodiť jedno či dve do leporelá len tak do batohu. Zmestia sa aj do vrecka!
  • Metódu napíš a zmaž využívajú pracovné zošity s pevnými lesklými stránkami a stierateľnou fixkou. Vďaka nim môžu deti písať a kresliť znova a znova, a pripravovať tak svoju ruku na písanie. Preskúmajte ich a vyberte si z nich TU.
  • Ako zaujať menšie aj väčšie deti pomocou najrôznejších druhov interaktívnych knižiek vám poradí náš článok. Tipov na knihu na leto v ňom nájdete nepreberné množstvo. Medzi týmito knižnými pokladmi sa určite skrýva aj to ideálne čítanie na leto 2024 pre vás a vašu rodinu.
  • Aby deti v lete úplne nezdiveli, môžete im nenápadne počas prázdnin predložiť na vyplnenie niektorý z pracovných zošitov z kategórie Príprava do školy a do škôlky. Ale nepreháňajte to, leto má byť čas oddychu pre vás aj pre vaše ratolesti 🙂

Snáď sme vám týmto výberom trochu poradili, akú knihu kúpiť na leto 2024 pre vaše deti. Nezabudnite si urobiť radosť aj vy dospelí a spríjemnite si čas prázdnin inšpiratívnym čítaním. Vyberať môžete medzi titulmi pre dospelých od vydavateľstva Svojtka. Keď knižka na dovolenku, tak od Svojtky - to správne čítanie na leto si u nás vyberú najmenšie deti, predškoláci, školáci aj dospeláci.

 kniha darček, hodnotna kniha, cestovatelska prirucka, lonely planet